Şar Köyü - Komana

Şar Köyü - Komana

Şar köyü Göksu ırmağı üzerinde bağlık, bahçelik güzel bir köy. Evler antik malzemeden inşa edilmiş. Birkaçı doğrudan antik yapı üzerine kurulu. Şahsa ait elma bahçesi içinde heybetli bir Apollon Tapınağı'nın yarısı duruyor, herhalde 2. yüzyıl.

Dere boyunda sazlıklara batmış mermer rıhtımlar seçiliyor. Tiyatro derenin öbür yanında. Sahne yerinde vatandaşın evi ve ahırı var. Cavea'nın üst kenarından beş-on sene önce dozer geçirmişler.

En çarpıcı yapı köyün dışında. "Kilise" diyorlar; aslında Roma dönemi anıt mezarı. 12 gömü hücresi var. Yanda bir anıt mezar daha varmış vatandaş sökmüş.

Yeri sap, ulaşımı zor. Rehber kitaplarada sözü edilmiyor. Muhtemelen antik Komana Kenti. Diğer adı Hierapolis: Kutsal kent, yahut Tapınak kent. Strabon'a göre burada eski Anadolu tanrılarından Ma'ya adanmış önemli bir tapınak varmış. Etrafında kadın-erkek 6000'i aşkın rahip ve tapınak hizmetkarı yaşarmış.

Anıtların üstü karınca yazısı gibi Ermenice graffiti ile kaplı. Sonuncusu 1915 tarihli.

Nasıl gidilir: Tufanbeyli'den 16 km iyi stabilize yol. Sarız'dan da bağlantı var. Develi-Tufanbeyli yolu muhteşem ve ıssız bir güzergah, kısmen bozuk satıh. tufanbeyli-Kozan çok virajlı, yavaş.