Güzelyurt – Kapadokya

Güzelyurt‘un eski adı Geveri, daha eskiden Karvali/Carballa. Rum Ortodoks ilahiyatının kurucusu sayılan Nazianzoz’lu Aziz Grigorios yaşamının son döneminde bu kasabaya çekilmiş, 390 yılında burada ölmüş. Naaşı dere boyunda şimdi Kilise Camii olan kilisede 1923′e dek ziyaret edilmiş.. Mübadelede Kavala yakınındaki Nea Karvali kasabasına taşınmış, halen orada.

19. yüzyılda kurulan ünlü ilahiyat mektebinin binaları şimdi güzelce bir oteli barındırıyor. Kasabanın 5 km. doğusunda, ıssız bir çayırın kenarında, Kızıl Kilise; Ermeni işi, tahminen II. yüzyıl. Tarzında Kapadokya’da tek.

Baharda çayırın renk cümbüşü, kilisenin ağırbaşlı kızılı, arka planda Melendiz dağı kütlesi ile beraber unutulmaz bir tablo. Sessizlik olağanüstü.

Ermeni yerleşimi daha çok Kapadokya’nın doğu tarafında (bugünkü Kayseri ili sınırları içinde) gözüküyor. Nevşehir-Ürgüp-Niğde bölgesinde pek yok. Kızıl Kilise’nin neden burada olduğuna dair bir açıklamaya rastlanmamış.

Etiketler: Aksaray Güzelyurt, Carballa, geziyorum, geziyorum yazıyorum, Güzelyurt, Güzelyurt Aksaray, Güzelyurt Kapadokya, kapadokya, Karvali, Kilise Camii, Kilise Camii güzelyurt, Kızıl kilise, Melendiz dağı, Melendiz dağı kütlesi, Nea Karvali kasabası, yazıyorum