Mokissos -Nora – Kapadokya

Mokissos diğer adı ile Nora Aksaray ili Helvadere kasabası sınırları içine. Ihlara’dan güneye sapan yol 12 kilometrede Helvadere’ye ulaşıyor. Helvadere’nin arkasında bir Bizans kentinin kalıntıları geniş bir alana saçılı: Adı Mokissos, belki de Nora.

Yoldan ayrılıp bir miktar yürümek gerekiyor. Ayakta kalan yapı namına pek bir şey yok, ama manzara ve atmosfer fevkelade. Arkada Hasan dağının muazzam kütlesi, etrafta kara volkanik kaya yığınları, akşama doğru yürüyüşe geçen binlerce koyunluk sürüler, modern çağa ait tek bir iz görülmüyor.

Biraz daha yukarıda, Orta Anadolu’dan hiç beklenmeyecek bir orman başlıyor. En iyisi arabayla 4-5 km yukarıdaki Bozkurt yaylası‘na çıkıp, oradan yürüyerek harabeler içinden Helvadere’ye inmek. 1,5 saat gibi.

10.yüzyılda adı geçiyor. Korkunç bir depremle yok olmuş. Daha sonra beceriksizce biraz onarım görmüş, belki göçebe oymakları oturmuş. Köylüye göre toplam 31 kilise varmış.

Etiketler:  Aksaray, Bozkurt yaylası, Bozkurt yaylası Aksaray, geziyorum, geziyorum yazıyorum, göçebe oymakları, Hasan dağı, Helvadere kasabası, kapadokya, Mokissos, Mokissos Aksaray, Mokissos Nora Kapadokya, Nora, Nora Aksaray, yazıyorum