Kaymaklı yeraltı şehri – Kapadokya

Kapadokya Bölgesi, geçmiş dönemlerde sık sık çeşitli saldırılarla karşı karşıya kaldığı için, yeraltı  şehirleri daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamak için yapılmışlar. Yeraltı şehirleri aynı zamanda bu bölgede bulunan evlerin neredeyse hepsi ile gizli geçitlerle bağlantılı.

Buralarda yaşayan insanlar kendilerini  emniyete almak için yaşadıkları kaya evlerin değişik yerlerine geçilmesi zor odalar, tuzaklar hazırlamış, ihtiyaç oldukça kayaların dibine doğru yeni odalar açmışlar. Bu koridorlar ve galerilerin çoğalması ile yeraltı şehirleri oluşmuş.

Yeraltı şehirlerindeki mekanlar yüzlerce odadan oluşmuş , bu odalar birbirlerine uzun galeriler ve labirent gibi tüneller ile bağlanmış. Düşmanların hareketlerini kısıtlamak için galerilerin alçak, dar ve uzun yapılmış.  Aydınlatmak amacı ile bu koridorların duvarlarına kandil ve mum koymak için küçük oyuklar oyulmuş. Bu kandillere keten tohumundan elde edilen altın sarısı renkte ‘bezir’ adı verilen yağı konuluyormuş.

Yeraltı şehirlerindeki katlar arasında mekanları birbirinden ayırmak için savunma amaçlı yapılan, dışarıdan açılması mümkün olmayan, ancak içerden açılan bu sürgü taşları bulunuyor. Ortalarında bulunan delik ise hem kapıyı açıp kapamaya yarıyor, hem de arkadan gelebilecek düşmanı görmeye veya ok ve mızrak gibi silahlarla düşmana saldırmaya yarıyor.

KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ

Kaymaklı yeraltı şehrinin ilk katı, diğer yeraltı şehirlerindeki gibi ahırlar için ayrılmış. Girişte bulunan ahır, aynı zamanda birçok koridor ile kilise ve yaşama alanları gibi diğer bölümlere geçişi sağlıyor. Bu koridorlar yukarda bahsedilen sürgü taşları ile korunmuş.

ikinci katta bulunan. Kilise tek nefli 2 apsisli. Apsislerin önünde vaftiz taşı, kenarlarda ise oturmak için kullanılan platformlar bulunuyor. Bu kilisenin yanında, kilise görevlileri için yapıldığı düşünülen bir de mezarlık bulunmakta.

Kaymaklı yeraltı şehrinin asıl mekanları ise üçüncü katta bulunan şırahaneler, erzak depoları, mutfaklar ve oturma alanları. Kaymaklı yeraltı şehrindeki en ilginç mekanlardan birisi de bakır işleme atölyesi. Atölyenin tabanında bulunan  çok sayıdaki çukur, tarih öncesi çağlardan beri bilinen bakır işleme yöntemlerinin burada da aynen kullanıldığını kanıtlıyor.

Kaymaklı yeraltı  açığa çıkarılabilen son katı olan 4. katta ise şırahaneler, mutfaklar ve erzak depoları bulunuyor. Bu katta bulunan üretim, işleme ve depolama alanlarının çokluğu ve gelişmişliği, yeraltı şehrinde yaşayanların yer üstündeki günlük mesailerini aynı şekilde yeraltında da sürdürdüklerini gösteriyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri, henüz tamamen ortaya çıkarılamamasına rağmen, keşfedilen bölümlerinin zenginliği sebebi ile Kapadokya’nın en geniş ve en çok nüfus barındıran yeraltı şehirlerinden biri olduğunu düşündürüyor.




Etiketler: geziyorum, geziyorum yazıyorum, kapadokya, Kapadokya Kaymaklı yeraltı şehri, Kapadokya’nın en geniş yeraltı şehri, Kaymaklı yeraltı şehri, Kaymaklı yeraltı şehri - Kapadokya, Kaymaklı yeraltı şehri - Nevşehir, nevşehir, yazıyorum