Soğanlı – Kapadokya



Soğanlı, turizmin henüz bozmaya vakit bulamadığı bir yer. Göremenin kırk yıl önceki hali. Göreme ile boy ölçüşen Kaya kiliseleri vadisi var.Gece kalıp sabah erken kalkınca büsbütün yalnız gezmek bile mümkün. Diğer olasılık gün boyu köy meydanındaki çınarın altında oturup sağa sola bakmak.
Kiliselerin ilginç yanı yalnız içten değil dıştan da şekil verilmiş olması. Bu kiliselerin Kapadokya’da eşi yok.

Kadınların bezden yaptığı bebekleri 1970′lerde bir Fransız organize etmiş. Türkiye çapında meşhur oldular. Eskiden bağırış çağırış satılırdı, şimdi daha bir düzene girmiş.

Soğanlı yolu

Öğlen molası için Keşlik Manastırı; yemyeşil vaha içinde huzurlu bir sığınak. Ceviz ağaçlarının gölgelediği bahçede bekçi Cabir ve ailesi çay, kahve veriyorlar. Keşlik Manastırı’nın orijinal adı (Baş Melek) Archangelos  manastırıArchangelos kilisesi veStephanos kilisesi,  okul, şarap atölyesi, yemekhane, ayazma, sığınak, mutfak, keşişlerin yaşadıkları küçük bölme evler ve güvercinliklerden oluşmuş.

1924 yılında Mübadele ile birlikte Rumlar yöreden ayrılmak zorunda kalınca bölgenin bu ruhani merkezi de dolayısiyle terk edilmiş. Sonradan Keşişler burayı kendilerine mesken edinmiş, manastır da Keşişlik olarak adlandırılmış. Zamanla aradaki harfler düşmüş ve dillerde Keşlik Manastırı olarak yer etmiş. Keşlik manastırında şimdiye dek 250-300’e yakın insanın yaşadığı tahmin edilmekte.

Manastırdan öteye bir saat kadar güzel bir yürüyüş rotası var. Cemil Köyünde 1882 yapımı Rum kilisesi ayakta duruyor. Mustafapaşa ile birlikte Cemil köyü ve Taşkınpaşa köyü 1924′ten önce yörenin başlıca Rum yerleşimleri imiş.

Erdemli Vadisi

Soğanlı’dan Yeşilhisar tarafına inilecek olursa, 6-7 km kuzydeki Erdemli’ye uğramaya değer. Köyün ardındaki vadide büyükçe bir mağara yerleşimi ve gösterişli birkaç kaya kilisesi saklı. Buraya turizm henüz gelmemiş. Biraz toz yutma pahasına Gülbayır-Kavaklı yolu ile tekrar Ürgüp yoluna çıkmak mümkün.

Etiketler: Archangelos kilisesi, Archangelos manastırı, Baş melek manastırı, Cemil köyü, Erdemli vadisi, geziyorum, geziyorum yazıyorum, kapadokya, Kaya kiliseleri, Kaya kiliseleri vadisi, Keşlik Manastırı, Soğanlı, Soğanlı - Kapadokya, Soğanlı vadisi, Soğanlı vadisi Kapadokya, Soğanlı yolu, Stephanos kilisesi, Taşkınpaşa köyü, yazıyorum