Ürgüp- Kapadokya

Ürgüp‘ün asıl adı Prokopi. 4. yüzyıl azizlerinden Aziz Prokopios anısına adlandırılmış. Şimdi turistik Kapadokya’nın en derli toplu kasabası ve canlı çarşısı. 

Eski mahallelerindeki mağara konutlarının bir bölümü şehirli Türkler ve yabancılar tarafından canlandırılmış.

Türkiye’de  hatta dünyada eşi olmayan güzellikte evler, mahalleler yaratılmış.

Kaya içinde yaşam

Klasik kartpostal resimleri Temenni tepesi‘nden çekiliyor. Güzel kaya evlerin çoğu, Nevşehir yoluna doğru yukarı çıkan caddenin sağında bulunan tepelerde yer alıyor. Nefis bir labirent olan Esbelli mahallesi de orada. Daha aşağıda bulunan Kayadibi mahallesinin tümü bir turizm firması tarafından onarılmış.

Buralarda bulunan mağaralar sıradan TC tapusu ile alınıp satılıyor. Bu mağara evlerin pek çoğunun önünde açık bir avlusu, arkada düz kayaya oyulmuş üç beş göz ya da daha çok odası var. Mağaraların dış görünüşü Anıtlar kurulu izni olmadan değiştirilemiyor. İçerde ise oyuş serbest.

Harap bir kaya damın fiyatı 100.000 doları buluyor. Onarmak için iyi bir taş ustasına da 100.000 vermeniz gerekiyor. Bittiğinde ise müthiş kucaklayıcı, güven verici, huzurlu bir eve sahip oluyorsunuz. Ses ve titreşimin yokluğu şaşırtıcı bir keşif. Sırtını dağa verme duygusu tatmin edici. Dört duvar egemenliğinden kurtulan hayal gücünüzün gidebileceği bir yerin sınırı yok.

Etiketler: Aziz Prokopios, Esbelli mahallesi, geziyorum, geziyorum yazıyorum, iç anadolu, iç anadolu bölgesi, kapadokya, kapadokya bölgesi, kapadokya bölgesi turu, kapadokya turu, kaya evler, nevşehir, peri bacaları, Prokobi, seyahat, tatil, Temenni tepesi, tur, turist, turizm, Ürgüp, ürgüp gezi rehberi, ürgüp gezilecek yerler, ürgüp gezisi, ürgüp kapadokya, ürgüp nevşehir, ürgüp seyahati, ürgüp tarihi, ürgüp tarihi yerler, ürgüp tatili, ürgüp turu, ürgüp'de gezilecek yerler, ürgüp'te yapılabilecekler, ürgüp'teki tarihi yerler, yazıyorum, yurtiçi gezisi