Göreme - Kapadokya

Göreme ‘nin eski adı Korama. Bilinmeyen bir tarihten itibaren, inzivaya çekilmiş keşişler tarafından oluşturulan bir manastır cemaati barındırmış. Türklerin bu bölgeye gelişinden 100 veya 200 sene sonra bilinmeyen bir sebeple terkedilmiş.

Göreme çarşısı fantastik şekillerdeki peri bacaları arasına kurulmuş, derme çatma, rengarenk bir çarşı görünümünde. Göreme’de sırt çantalı, dağınık saçlı turistler çoğunlukta. Düzinelerce pansiyon, kafeterya, suvenirci, halıcı dükkanı açılmış. Son yıllarda Ürgüp ve Uçhisar’la baş etmek için biraz derlenip toparlanmaya başlamış. Yukarı mahallerinde bulunan sakin, gizli köşeler keşfetmeye değer.

Kaya kiliseleri

Göreme’nin 1 km yukarsında Göreme Kaya kiliseleri Açıkhava müzesi‘ni mutlaka gezin. İnsanı şaşırtan doğal bir dekor içerisinde, peri bacalarının içine oyulmuş yaklaşık iki düzüne kadar Kaya kilisesi mevcut. Bu Kaya kiliselerin çoğu içine 20 kişinin zorlukla sığabileceği büyüklükte.. 12 tanesinin içi fresklerle bezenmiş.

Göreme Kaya kiliseleri Açıkhava müzesi‘ni Mayıs-Eylül ayları arasında günde 7000 çivarında turist geziyormuş. Kiliselerde bulunan tasvirlerin büyük çoğunluğu 11. ve 12. yüzyıllarda yapılmış. Her birinde kullanılan uslup farklı. Bu tasvirlerin en güzelleri ise Karanlık kilise ve müze alanının biraz dışında yeralan Tokalı kilise‘de bulunuyor.

Yer yer görülen basit geometrik süslemeler büyük ihtimalle Ortodoks kilisesinde tasvirlerin yasaklandığı 8. ve 9. yüzyıldan kalma.

Bağlıdere Vadisi (Aşk vadisi)

Bağlıdere vadisi Aşk vadisi olarak da bilinir. Anatomik bakımdan ilgi çeken kaya formasyonlarından dolayı turistik camiada böyle anılmakta. Bağlıderevadisi turist grupları yokken olağanüstü etkileyici bir alan. Göreme manastırları vadisinin hemen altında.

 Etiketler: Aşk vadisi, Bağlıdere vadisi, geziyorum, geziyorum yazıyorum, Göreme Açıkhava müzesi, Göreme Karanlık kilise, Göreme Kaya kiliseleri, Göreme Kaya kiliseleri Açıkhava müzesi, Göreme manastırları vadisi, göreme Tokalı kilise, iç anadolu, iç anadolu bölgesi, kapadokya, kapadokya bölgesi, kapadokya bölgesi turu, kapadokya turu, Karanlık kilise, Kaya kiliseleri, nevşehir, peri bacaları, seyahat, tatil, Tokalı kilise, tur, turist, turizm, ürgüp gezi rehberi, ürgüp gezilecek yerler, ürgüp gezisi, ürgüp kapadokya, ürgüp nevşehir, ürgüp seyahati, ürgüp tarihi, ürgüp tarihi yerler, ürgüp tatili, ürgüp turu, ürgüp'de gezilecek yerler, ürgüp'te yapılabilecekler, ürgüp'teki tarihi yerler, yazıyorum, yurtiçi gezisi, Zeli Vadisi