Yörük köyü - Safranbolu - Karabük

Yörük köyü

Safranbolu’nun daha küçük ve hiç bozulmamış bir örneği. Bağlar-bahçeler içinde güzel bir kasaba. Safranbolu’nun aksine, çevresi de güzel: apartmanlarla çevrilmemiş. “Köy”den çok şehir havası taşıyan gösterişli büyük konakları var.

140 hanenin ancak üçte birinde insan oturuyor. Geri kalanı ya terk edilmiş, ya yazdan yaza geliyorlar. Organize turizm pek yok. Evleri göstermek konusunda pek aceleci değiller. Görmeye değer olanların başı Kaymakçıoğlu Evi. 1873 yapımı Sekbanzade Evi de akılda kalanlardan

Yörede sarı tabelalı 8-10 kadar köy var. Hiçbiri bu ayarda değil. Biraz doğudaki Davutobası köyü, Türkiye’de ciddi miktarda safran yetiştirilen tek yer. Safran soğangiller ailesinden bir bitki. Baharda çiçek açıyor. İplik biçimindeki erkek organları toplanıyor. Kilosu 400 dolar civarında.




Ulaşım

Safranbolu'ya karayolu ile üç ayrı yönden ulaşmak mümkündür. Ankara-İstanbul karayolunun Gerede kesiminden ayrılarak 82 km. sonra Karabük'e, Karabük'ten 8 km sonra da Safranbolu'ya varılır. İlçenin kuzey yönünde Bartın'a uzaklığı 74 km., doğusundaki Kastamonu'ya uzaklığı 105 km.dir.

Ankara - Safranbolu        :  230 Km

İstanbul - Safranbolu       :  390 Km

Bartın - Safranbolu         :    80 Km

Kastamonu - Safranbolu :  105  Km

Safranbolu - YÖRÜK KÖYÜ : 10 Km

Karabük - YÖRÜK KÖYÜ : 18 Km