Couchsurfing: Gezginlerin Sosyal Ağı

 

Couchsurfing: Gezginlerin Sosyal Ağı

Couchsurfing, dünya çapında 1000,000’den fazla şehirde 10.4 milyondan fazla üyesi olan bir konuk severlik ağıdır. Her yıl milyonlarca seyahat eden insan, Couchsurfing web sitesinden temasa geçtiği üyelerin evlerinde ücretsiz olarak misafir kalıyor. Kuzey Kore ve Antarktika dahil hemen her ülkede Couchsurfing üyeleri (couchsurferler) bulunuyor.


Pratik olarak tanımladığımızda Couchsurfing, hiç tanımadığınız birine evinizin bir koltuğunu vermenizdir. Türkçesi koltuk sörfü anlamına gelse de elbette krallara layık yerlerde de misafir edilebilirsiniz. Bu New York’ta Central Park’a bakan bir daire de olabilir, Endonezya’nın ücra bir köşesinde yere serilmiş ince bir şilte de olabilir. Size gösterilen yer, kültürler ve diller biri birinden farklı olsa da hissedilen şeyler benzerlik gösteriyor: Sıcak, misafirperver, paylaşmayı ve seyahat etmeyi seven bir dil.

Hospitality-exchange network olarak anılabilen ve ilk olarak 2003 yılında kullanılan Couchsurfing.org 565 farklı dilin buluştuğu bir ortam.

Couchsurfing Kullanımı

Bu sistemden faydalanabilmek için Couchsurfing web sitesine üye olmak gerekiyor ve üyelik ücretsiz. Üye olanlar, diğer kullanıcıların kendileri hakkında fikir sahibi olmaları için kendilerini tanıtacak soru alanlarını doldurmaları gerekiyor. Daha önce gezilen ülkeler, nelerden hoşlandığınız, yetenekleriniz, hobileriniz… Ayrıca fotoğraflar bölümüne de kişiliğinizi ortaya koyan fotoğrafların eklenmesi en önemli konuların başında geliyor.

Dünya çapında 500.000’den fazla host ile Couchsurferlerin evlerde ağırlandığı bu sistemde, misafir etmeye uygun kişileri listeleyerek; onlara neden onları seçtiğinizi, evlerinde kaç gün kalmak istediğinizi, ne zaman geleceğinizi ve ne zaman ayrıldığınızı ve hangi tür ulaşım aracını kullandığınızı belirten bir davet gönderiyorsunuz. Davet gönderdiğiniz kişiler de sizin profil bilgilerinize, hobi ve yeteneklerinize, daha önce seyahat ettiğiniz yerlere, seyahat deneyiminize ve en önemlisi de daha önceki Couchsurfing deneyiminden edindiğiniz referans bilgilerinize bakarak size olumlu veya olumsuz cevap veriyorlar. Tabi hiç cevap alamadığınız durumlarla karşılaşmak da şaşırtıcı bir olmayabiliyor.

Couchsurfing sitesi Türkçe olarak da kullanılabiliyor, ancak Türkiye dışındaki ülkelerde evlerinde kalmak için istek gönderilecek kişilere İngilizce yazmak gerekiyor. Profildeki konuşulan diller bölümünde dil seviyelerini bildiren bilgiler mevcut. Böylelikle gidilecek kişilerin ne seviyede İngilizce’ye hakim oldukları veya farklı hangi dilleri konuşabilecekleri konusunda bilgi bulmak mümkün.
Hiç dil bilmeyen Cocuhsurferlerin de gezilerinde CSurfingi kullandıkları biliniyor.

couchsurfing-nedir-turkey-turkce-hakkinda-bilgi

Couchsurfing, Seyahat Etmenin En Zevkli Yolu

Evine misafir olduğunu hiç tanımadığınız kişi size evinin anahtarını verip işine gidebilir, şehrin gezilecek yerlerini size gösterebilir, sizin için nefis yemekler hazırlayıp, misafirliğin her anından keyif almanız için çabalıyor olabilir. Tabi bunların hiçbirini yapmayan hostlar da olabilir. En önemli kriter size yatılacak bir yer sunulmasıdır. Misafirperverlikleriyle ünlü ülkelerde yatacak yerden çok daha fazlası sunulur. Arkadaşlarını toplayıp sizin için parti hazırlayanlar, size şehir turunda bir rehber gibi eşlik edenler, evdeki rahatınız için kendisi evden ayrılıp arkadaşına giden kişilerle karşılaşmak mümkün.

Bunun yanında sadece size uyuyacak birkaç metrekare yer verip, kendi yemeğinizi kendinizin hazırlamasını bekleyen ev sahipleri de olabilir. Özellikle birçok pahalı Avrupa ülkesi, Avustralya ve Yeni Zelanda’da her Couchsurfer kendi yemeğini veya yemek malzemelerini de yanında taşır. Tabi sizi alıp top klas bir restorana götürecek ev sahiplerini bulma şansınızın olması da diğer bir gerçek.

Couchsurfing Güvenilirlik

Güvenilirliğin göstergelerinden biri olan ev adresinin tescil ettirilmesi için bir kayıt ücreti alınıyor (20$). Sistemde güvenilirliği sağlamak için en önemli göstergelerden birisi referans yorumları olarak gösteriliyor. Daha önce evinde Couchsurfer ağırlamış ev sahipleri (host), kişiler için yorum yazabiliyor. Aynı şekilde misafir olan Couchsurferler de ev sahipleri için referans yazıyor. Bu referanslar yeni host veya couchsurfer seçerken, kişiyi tanımak için en iyi ipuçlarını sağlıyor.

Cocuhsurfing web sitesinde ayrıca “vouching” denen bir sistem daha güvenilirliğin göstergelerinden biririsi olarak kullanılıyor. Daha önce 3+ vouch puanına sahip hostların evinde kaldığınız kişiler size güvendiyse size +1 vouch vererek kefil olduklarını gösterebiliyorlar. Aynı şekilde Cocuhsurferler de evinde kaldıkları hostun misafirperverliği, destek ve yardımları hakkında referans yazmanın dışında vouch da verebiliyor.

Bu sistem ile verilen puan, onlara güvendiğinize ve kefil olduğunuza dair işaret olarak kişilerin profillerine işleniyor. Böylelikle yüksek vouch değerlerine sahip profillerin daha kolay istek tekliflerinin kabul edildiği biliniyor.
Sistemi güvenilir kılmak için kullanılan diğer bir sistem ise adresinizi teyit ettirmeniz. Bunu da bir ücret karşılığı yapabiliyorsunuz.

Couchsurfing Sosyal Paylaşım Ağı

Sırt çantalı gezginlerin sık tercih ettiği Couchsurfing, bir sosyal paylaşım ağı olduğundan sadece misafirlik değil, bunun dışında çok farklı aktivitelerle de insanlar buluşabilmektedir. Trekking aktiviteleri, piknikler, yürüyüş turları, bar toplantıları, söyleşiler, tekne turları organize edilebiliyor. Dileyen dilediği organizasyonu yapıp herkesin görebileceği şekilde duyurabiliyor.
couchsurfing-nedir-turkey-turkce-hakkinda-bilgi
Couchsurfing Profilim

Couchsurfing Kültürleri Birbirine Bağlar

Cocuhsurfing, özellikle otel ücreti pahalı olan şehirlerde, para harcamadan konaklayabilme fırsatı veriyor. Kültür alışverişi yanında başkasının evinde kalarak seyahatlerinizi tasarruf yapmanızı da sağlıyor, ancak Couchsurfing asla bir bedava kalma sistemi değildir. Gezgin ruhlu insanları birbirine bağlayan Couchsurfing, farklı kültüre sahip insanlarla bağlantı kurma, seyahat etmeyi ve paylaşmayı seven ilginç yeni arkadaşlar edinme fırsatı sunan olağanüstü bir platformdur.

Rutinin dışına çıkıp bu sistemi keşfedin, otel veya hostel konaklaması yerine Couchsurfing’i deneyimleyin!

Couchsurfing deneyiminiz olduysa iyi ve kötü tecrübelerinizi neden hemen şimdi okuyuculara anlatmıyorsunuz?