Uçhisar kalesi - Kapadokya

 

Uçhisar Kalesi Kapadokya’nın zirve noktasındadır. Kapadokya’nın her tarafından görülebilen en büyük ve en güzel peri bacasıdır. Kalenin içindeki sığınaklara girmek biraz zor olduğundan ve zaman alacağından en güzeli kalenin zirvesine çıkmaktır.

Uçhisar’da konakladığınız butik otelden, pansiyonunuzdan veya Kesek Meydanına park ettiğiniz aracınızdan ya da tur otobüsünüzden Uçhisar Kalesine doğru yürürken Kaleyi, Şapkalı kaleyi, Cevizli peri bacalarını, eski Uçhisar evlerini seyrederek Kalenin girişine gelirsiniz. 


Biletinizi aldıktan sonra kaya oyma eski tandırevi, şirane, ahır gibi mekanlardan geçerek sizi kalenin zirvesine götürecek merdivenlere ulaşırsınız. Henüz merdivenlerdeyken bile gördüğünüz manzaranın büyüsüne kapılıverirsiniz.

Uçhisar Kalesinin zirvesi Kapadokya’nın tamamının kuş bakışı olarak görülebileceği yerdir. Güvercinlik vadisinden Avanos’a doğru bütün vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme Kasabası, Göreme Açık Hava müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos yani tüm Kapadokya gözünüzün önündedir. 

Uçhisar Kalesinin zirvesinde çok sayıda oyma küp, oyma mezar, büyük sarnıcı göreceksiniz.  Uçhisar Kalesinden kuzeye aşağıya bakıldığında Cevizli Peribacalarını batıda Nevşehir’i ve Oylu Dağı'nı, Güneyde Gemil Dağı’nı, kalenin hemen önünde yeni Uçhisar’ı, güneybatı da uzaklardan Hasan Dağı zirvesini görebilirsiniz. Uçhisar Kalesi, Erciyes ve Hasan Dağları'nın birlikte görülebileceği tek yerdir. 

Ve Erciyes Dağı, tüm bölgenin yaratıcısının en iyi görüldüğü yer Uçhisar Kalesi’dir. Sanki Kapadokya’nın bu iki zirvesi karşılıklı birbirlerine jest yapıyor gibidir. Erciyes dağı en güzel eseri, baş yapıtı Uçhisar Kalesi ile gurur duyuyor. Uçhisar Kalesi üstündeki ziyaretçileriyle Erciyes dağını selamlıyor.

Uçhisar Kalesi'nde akşam gün batımında Erciyes’in ve tüm vadilerin aldığı kızıllığı, renk değişimini ve büründüğü atmosferi; mehtapta ay doğarken oluşan mistik havayı anlatmak mümkün değildir. 

Bütün bunlar ancak Uçhisar Kalesi'nin zirvesinde yaşanabilir. İşte bu nedenle Uçhisar Kalesi’ne çıkmadan yapılan bir Kapadokya gezisi eksiktir; hatta Uçhisar Kalesi’ne çıkmadan yapılan bir gezi Kapadokya gezisi değildir!