Çavuşin, Zelve, Avanos

Kapaadokya’nın en popüler yürüyüş rotası Kızıl çukur: Pembe kayadan oyma gerçekdışı bir coğrafya. Ürgüp-Avanos yolunun 3. kilometresinde, bütün tur otobüslerinin durduğu yerde başlıyor, 1,5 saat sonra Çavuşin‘de bitiyor. çavuşin’de 5. yüzyılda yapılmış Vaftizci Yahya (Aziz Ioannes Prodromos) kilisesi Kapadokya’da bulunan kiliselerin en eskisi.

Yakınındaki Güvercinlik kilisesi aslen buralı olan Bizans imparatoru II. Nikeforos’un (963-969) doğduğu ülkeyi ziyareti nedeniyle inşaa edilmiş ya da resimlenmiş.

Zelve

Çavuşin’den 4 km. içerde Zelve: üç vadiye ayrılmış, binlerce metruk mağara, kayaa hücresi, oyuk, kovuk, geçit, tünel. Kaya konutlarının bir çoğuna ip merdivensiz çıkmak mümkün değil. Göreme gibi manastır yerleşimi olarak kurulmuş. Daha sonra keşişler gitmiş, yerine köylüler yerleşmiş. 1952 yılında hükümet emriyle köylüler buradan çağdaş konutlara taşınmışlar.

Zelve’de 10 dan fazla küçük kilise ve bir de 20. yüzyılda yapılmış tarihi köy camii var. Kiliselerin süslemeleri oldukça sade. Bir bölümü ikona kırıcılar devrinden kalma geometrik şekillerle süslü.

Avanos

Avanos çarşısı ve el sanatları ile meşhur. Eskiden Kızılırmak’ın kızıl çamurundan seramik işleri yapılırmış. Şimdilerde ise bunların çoğu Kütahya’dan getiriliyor.

 Etiketler:  Avanos, Avanos çarşısı, Aziz Ioannes Prodromos kilisesi, Bizans imparatoru II. Nikeforos, Çavuşin, geziyorum, geziyorum yazıyorum, Güvercinlik kilisesi, iç anadolu, iç anadolu bölgesi, II. Nikeforos, ikona kırıcılar, kapadokya, kapadokya bölgesi, kapadokya bölgesi turu, kapadokya turu, kaya evler, Kızıl çukur, nevşehir, Pembe kaya, peri bacaları, Prokobi, seyahat, tarihi köy camii, tatil, Temenni tepesi, tur, turist, turizm, Ürgüp, ürgüp gezi rehberi, ürgüp gezilecek yerler, ürgüp gezisi, ürgüp kapadokya, ürgüp nevşehir, ürgüp seyahati, ürgüp tarihi, ürgüp tarihi yerler, ürgüp tatili, ürgüp turu, ürgüp'de gezilecek yerler, ürgüp'te yapılabilecekler, ürgüp'teki tarihi yerler, ürgüp-Avanos yolu, Vaftizci Yahya kilisesi, yazıyorum, yurtiçi gezisi, Zelve