Mustafapaşa – Kapadokya

Mustafapaşa mimari açıdan Kapadokya‘nın en görkemli kasabası. 1920′lerin başına dek Sinasos adlı rum yerleşkesiydi. Çoğu ayakta olan Anadolu tipi şahane taş konaklar rumlardan kalma. Mustafapaşa meydanında bulunan Ayios Konstantinos Eleni kilisesi (19. yüzyıl) buradan göçen rumlarla son yıllarda kurulan iyi ilişkiler sayesinde biraz derlenip düzenlenmiş.

Mustafapaşa’da bulunan en muhteşem konaklardan biri Old Greek House adıyla işletilen lokanta/pansiyon. Bu konak televizyonda Asmalı Konak dizisiyle ünlenmişti.

Hacıbektaş Sinasos’ta


Asmalı konak
17. yüzyılda yazılan Hacı Bektaş velayetnamesine göre Sinasos’lu rumların Hacı Bektaş’a özel bir saygısı varmış.

“Hünkar Kayseri’den Ürgüp‘e gelirken yolda Sineson (sinasos) adlı bir hıristiyan köyüne ulaştı. Hıristiyanlar çavdar ekmeği pişirmişlerdi. İçlerinden bir kadın başına bir tekne almış ekmek götürmekteydi. Hünkarı görünce hemen tekneyi başından indirdi. “derviş ” dedi, ” lütfet bir parça al ye, bizim yerimizde buğday bitmez ayıplama”

Hünkar bu sözü duyunca ” Bereketli olsun, çavdar ekin buğday biçin, küçük hamur yapın büyük somun alın” dedi. Şimdi hala o köyde çavdar ekerler, buğday biçerler, küçük hamurlar yapıp fırına atarlar büyük somun çıkarırlar. Buğday ekerlerse çavdar olur, fakat çavdar ekerlerse buğday biçerler. 

Yine bu nedenle o köydeki hıristiyanlar Hünkarın oturduğu makamı  ziyaret ederler Her yıl toplanıp gelirler, kurbanlar getirip şenlik ederler.” (Gölpınarlı çevirisi, Menakıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli, 1995)

Aziz Basil Kilisesi

Aziz Basil Kilisesi Kapadokya’da bulunan yüzlerce kiliseden biri. Aziz Basil Kilisesinin diğerlerin farkı 20. yüzyılda onarılarak kullanılmış olması. 1905 de yenilenmiş, güzelce badanalanmış, yeni duvar resimleri yapılmış. Öteki kaya kiliselerinde bulunmayan olağanüstü bir gerçeklik duygusu veriyor.

Bilmeyince yerini bulmak imkansız. Kapısı kilitli. Turizm bürosuna gidip bekçiyi alın ve birlikte gidin. Kilisenin altındaki vadiye inip 2 km yürürseniz Ürgüp yoluna çıkabilirsiniz. Beklenmedik bir şey yok fakat hoş bir güzergah.


 Pancarlık vadisi

Pancarlık vadisinde özellikle akşam saatlerinde manzara güzel. Burada çok sayıda kaya kilisesi görebilirsiniz. Pancarlık vadisine giderken soldaki Sarıca Kiliseyi Vasko adlı turizm firması onartmış.

 Etiketler: Asmalı Konak, Asmalı Konak nerede, ayia eleni kilisesi, Ayios Konstantinos Eleni kilisesi, ayios konstantinos kilisesi, Aziz Basil Kilisesi, geziyorum, geziyorum yazıyorum, Hacı Bektaş, Hacı Bektaş velayetnamesi, iç anadolu, iç anadolu bölgesi, kapadokya, kapadokya bölgesi, kapadokya bölgesi turu, kapadokya turu, Kaya kiliseleri, Manaakıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli, Mustafapaşa, nevşehir, Old Greek House, old greek house restaurant, old greek house restaurant kapadokya, Pancarlık vadisi, peri bacaları, Sarıca Kilise, seyahat, sinasos, Sinasoslu rumlar, Sineson, taş konaklar, tatil, tur, turist, turizm, ürgüp gezi rehberi, ürgüp gezilecek yerler, ürgüp gezisi, ürgüp kapadokya, ürgüp nevşehir, ürgüp seyahati, ürgüp tarihi, ürgüp tarihi yerler, ürgüp tatili, ürgüp turu, ürgüp'de gezilecek yerler, ürgüp'te yapılabilecekler, ürgüp'teki tarihi yerler, Vasko turizm, yazıyorum, yurtiçi gezisi